Новини

26.08.2017

«Art Jazz 2017» у Рівному. Епізод перший

«Art Jazz 2017» у Рівному. Епізод перший

Фестиваль Art Jazz розпочався

Перший день джазового фестивалю «Art Jazz», як він називається цього року і відбувається паралельно у Рівному та Луцьку, був насичений не просто джазом, а якісною віртуозною музикою, яка своє натхнення завжди знаходила у джазі. Хоча, нині важко знайти фестиваль, де б грали лише «Summer time» у класичному варіанті. Цього публіці вже недостатьно, треба щось шукати нове, кажуть музиканти.


Розпочинаєтся рівненська частина фестивалю із зізнання міського голови Рівного Володимира Хомка, що у нього є всі брендові футболки фестивалю, щоправда, різних розмірів. А далі – вже звучить результат цікавої співпраці рівненського оркестру «Brevis» Геннадія Фіськова та неординарного київського піаніста Майка Кауфмана-Портникова.

Мовою музики вони разом згадують видатного американського композитора та диригента Леонарда Бернстайна, батьки якого виїхали у США із Рівного. Грають Моцарта у джазовому варіанті, Гершвіна, інші класичні твори, а наприкінці – мікс із «Вестсайдської історії», найвідомішого мюзиклу цього автора. Автор ідеї спільного проекту Майк Кауфман-Портников в цілому роботою з «Brevis» задоволений, хоча й дещо нервується через незіграний ним фрагмент – паперов ноти випадково склеїлись...


На світових сучасних джаз-фестивалях класичного джазу, яким ми його уявляємо, дуже мало, каже вокалістка Катіко Пурцеладзе. Музиканти шукають нове звучання, безжалісно перемішуючи стилі та напрями. Незмінним залишається лиш майстерність виконання. Власне, у сімейному дуеті з піаністом Павлом Ігнатьєвим столичні музиканти представили рівненській публіці коктейль із сучасних nu-jazz, acid-jazz. Це свіжо, це інноваційно і, звісно, приємне на слух як для джазового слухача-початківця, так і для вимогливого меломана.

Якщо у Майка Кауфмана паперові ноти склеювались, то у піаніста і натхненника сальса-оркестру «Disloсados» Іллі Єресько такого статись не могло – ноти він читав з планшету. Усе інше у музиці сальса-оркестру – традиційне і добре знайоме шанувальникам кубинської музики. Багато перкусій, бонги, активна духова секція... Бракує хіба що місця для танців, тому публіка вимушена слухати сидячи, хоча це важко. А команда волонтерів-організаторів витанцьовує сальсу за кулісами, серед них є кілька знавців такого танцю.


Між виступами музичних колективів традиційно читає та проспівує про джаз поет Андрій Пермяков.

Ефектним завершенням майже 4,5-годинного музичного марафону став виступ давніх друзів рівненського джаз-клубу львівський гурт «Shokolad» разом із унікальною вокалісткою Брією Блессінг. Ефектним, бо музиканти запропонували програму «Івасюк», майстерно «кавернувши» «хіти» композитора у віртуозній джазовій манері, коли у пісні змінюється все – ноти, гармонії, темп тощо. Колишня американка Брія каже, що їй дуже цікаво по-новому виконувати пісні, які вона «співала уже разів з тисячу». І приємно, що публіка сприйняла такі переробки досить тепло.

Ця співачка доволі цікава особистість – народилась у Техасі, в справжній американській родині, але в 1993 році разом з батьками-місіонерами переїхала в Україну і повертатись поки не збирається. Джазовому вокалу ніде не вчилась, а просто запропонувала в одному з ресторанів Львова поспівати у них. Таким чином і познайомилась із музикантами «Shokolad», з якими нині працює над окремими музичними проектами.

Надія Косміаді

Паралельно із музичними виступами у фойє музично-драматичного театру діє виставка кованих робіт Романа Велігурського, фоторетроспектива джаз-концертів у Рівному від Євгена Жильчука, дегустація вин від ТМ «Pava», грузинських солодощів від ресторану «Vinograd», а каву можна було попити від кав’ярні «Kavasutra».


Сьогодні – другий день рівненського «Art Jazz», під час якого  виступлять поляки «The Lions», інтернаціональний “Evgeniy Pugachov European Quartet feat. Тарас Баковський” (Україна, Польща, Канада, Італія), блюзмен Макс Таврический, а завершить програму суботи американський майстер блюзу та губної гармошки Кіт Данн. Початок концерту о 18.00...

Всі новини

pdf, 3.8 Mb