Новини

06.09.2011

AJC 2001: день другий

звіт м. Рівне

ІІ день.
Другий концертний день фестивалю був днем цьогорічного хедлайнера – душі та голосу легендарного колективу De Phazz та просто харизматичного Карла Фрірсона. Але до виступу німецького джазмена, рівняни відкривали для себе український джаз, як стандартний та молодіжний, так і зовсім не звичний, але з національним забарвленням.
Першими рівненській публіці представили джаз-квінтет «Sauce Band» з Києва. Ці молоді, перспективні хлопці, які створили свій колектив менше року тому, вже встигли довести багатьом містам України, що в українського джазу є велике майбутнє. Рівнянам дуже сподобався цей свіжий підхід, коли джаз приймає сучасний облік, водночас не втрачаючи своїх традицій. Фінальна композиція – кавер «Come Together» легендарних The Beatles - завела зал і хлопці залишили по собі чудовий спогад.
Наступного учасника публіка чекала з особливим нетерпінням, адже за довго до початку фестивалю, рівняни вже були наслухані про незвичайного джазмена, який гратиме джаз на бандурі! Як це взагалі можливо – поєднати такий складний, народний інструмент, як бандура, та імпровізаційний стиль – джаз? Молодий одеський музикант Георгій Матвіїв довів це. Окрім того, він показав що це не лише можливо, а й дуже гарно і захоплююче. Під час свого виступу він представив імпровізації на тему українських народних пісень, авторські композиції і навіть відеороботу на одну з них. Присутні залишились у захваті від почутого. Можливо, колись давно, перші українські бандуристи теж грали джаз?..
І, нарешті, після традиційного антракту, настав час того виступу, якого всі так чекали. За кілька місяців до відкриття фестивалю, містом ширились чутки – а чи не рекламний це хід – що до Рівного приїде зірка світового джазу, Карл Фрірсон? Чи не хочуть організатори таким чином просто заманити на фестиваль побільше людей?
Усі хибні здогадки відпали в сторону одразу після того, як на сцену Рівненського обласного музично-драматичного театру вийшов цей усміхнений, сповнений рідкісної енергії та харизми виконавець. Оплески довго не вщухали, аж поки музиканти Фрірсона – харківський «Accoustic Quartet» - не розпочали грати. Такі знайомі і улюблені композиції, під час яких тяжко було втриматись і не підспівувати. Як завжди особливий, Карл Фрірсон танцював із мікрофонною стійкою, після чого зізнавався їй у своїх почуттях, спускався у зал, до глядачів (від чого у всіх захопленню не було меж), присвячував свої романтичні композиції кожній з присутніх у залі жінок. Шквал оплесків не вщухав. Як пізніше зізнався в своєму інтерв’ю виконавець, саме тут в Україні, у Рівному, зараз на цій сцені – це справжній Карл Фрірсон, такий який він є. І причина, чому він так часто буває в Україні, не відома: чи так гарно вони зігрались разом з харківським акустичним квартетом, чи то саме тут він шукає жінку зі своїх мрій. Проте, точно відомо одне – Україну Фрірсон дуже полюбив. Так само як і Україна полюбила Фрірсона! Як зазначив сам музикант: «Любов української публіки – найбільша серед усіх які я тільки зустрічав».
Не відпускали улюбленого виконавця зі сцени, не шкодуючи долонь. Щиріших оплесків, я, наприклад, ще ніколи не чула. Повернувшись назад на сцену, на останок Фрірсон виконав пісню про жінку своєї мрії і дав їй ім’я – Маруся. Це безумовно потішило слухачів і на такому радісному тоні виконавець і покинув рівненську сцену. Люди продовжували аплодувати у надії на ще однин вихід, проте.. усе хороше колись закінчується.
Але фестиваль Art Jazz Cooperation – це приємний виняток із правила. Цього року він закінчився, але наступного обов’язково знову тішитиме рівнян якісною, джазовою, а головне – улюбленою музикою. І не може виникати сумнівів у тому, що наступного року концертні дні будуть ще більш насичені та яскраві.
Мимоволі напрошується думка про те, що завдяки такому фестивалю, джаз у Рівному буде жити вічно.
Спеціально для AJC - Юлія Гемберг

Всі новини

pdf, 3.8 Mb